Asetaldehydi jogurteissa – ja hedelmissä

Asetaldehydi on luonnossa esiintyvä, hedelmien kypsymisessä tai käymisreaktiossa muodostuva ainesosa, joka on maultaan ja tuoksultaan hedelmäinen. Asetaldehydiä syntyy luontaisesti suuria määriä ihmisen elimistössä alkoholin palamisen seurauksena. Näin syntynyt asetaldehydi muuttuu terveillä henkilöillä elimistössä nopeasti vaarattomaan muotoon. Asetaldehydin mahdolliset haitat liitetään ennen kaikkea tupakansavusta ja alkoholijuomien suurkulutuksesta tulevaan altistukseen.

Asetaldehydi on luonnossa esiintyvä, hedelmien kypsymisessä tai käymisreaktiossa muodostuva ainesosa, joka on maultaan ja tuoksultaan hedelmäinen. Asetaldehydiä syntyy luontaisesti suuria määriä ihmisen elimistössä alkoholin palamisen seurauksena. Näin syntynyt asetaldehydi muuttuu terveillä henkilöillä elimistössä nopeasti vaarattomaan muotoon. Asetaldehydin mahdolliset haitat liitetään ennen kaikkea tupakansavusta ja alkoholijuomien suurkulutuksesta tulevaan altistukseen.

Arla ei käytä tuotteisiin aromiaineena lisättävää asetaldehydiä, vaan pieniä määriä muodostuu jogurtin valmistuksessa, maitohappokäymisen tuloksena. Jogurttipikarin asetaldehydin määrä on samaa tasoa kuin söisi appelsiinin.

Elintarvikkeista saatava asetaldehydi on siis syntynyt hedelmien kypsyessä tai esimerkiksi maitohappobakteerien ja hiivojen käymisprosessin aikana.

Jogurteissa ja muissa hapanmaitotuotteissa oleva asetaldehydi on peräisin hapatebakteerien aineenvaihdunnasta ja osin esimerkiksi jogurtteihin lisätystä hedelmästä. Kyse ei ole uudesta ilmiöstä, sillä maitotuotteiden valmistuksessa on vuosisatoja käytetty hapattamista. Hapatteen toiminnan myötä maitotuotteisiin muodostuvat asetaldehydipitoisuudet ovat erittäin pieniä. Viileissä ja piimissä sekä hapankermoissa asetaldehydiä ei muodostu.

Lisätietoja aiheesta osoitteessa www.evira.fi