Hanget puuttuvat mutta eläkeläiset saapuivat

Görel Martin ja Matti Halme Arlan eläkeläisille järjestämällä joululounaalla.

Arlan aula täyttyy iloisesta puheensorinasta ja viuluesityksen Jean Sibeliusta kunnioittavista sävelistä. On vuotuisen eläkeläisten joululounaan aika. Kaksi heistä, Görel Martin ja Matti Halme, muistavat Arlan ajoilta, kun vielä puhuttiin vain Ingmanista. Matin työura tuoteryhmäpäällikkönä sijoittui pelkästään Ingmanin aikaan. Maidonhankintapäällikkönä työskennellyt Görel puolestaan on nähnyt nimen muuttuvan Ingmanista Arla Ingmaniksi.

Molemmilla on lämpimiä muistoja maidon maailmasta. Görel muistelee lämmöllä hyvää ilmapiiriä, joka on onneksemme säilynyt aina tähän päivään asti.

”Arlalla oli aina hyvä työskennellä ja tuottajien kanssa oli upeaa. Olen iloinen kuullessani, että työyhteisö on edelleen suvaitsevainen ja sallii kokeilevan kulttuurin ja myös virheet”, Görel kertoo.

Matti puolestaan muistaa jäätelöbisneksen kuin eilisen.

”Olihan se uhkarohkeaa lähteä mukaan siihen bisnekseen, kun Suomessa oli jo niin monta suurta valmistajaa samalla kentällä. Onnistuimme kuitenkin laadukkaan tuotteen avulla tuomaan itsemme markkinoille”, Matti muistelee.

18 vuotta Arlalla viettänyt Görel muistaa työuraltaan ensimmäisenä yhden asian, kun hän teki virheen.

”Virhe ei ollut suuri, kutsuin tuottajakokouksen koolle vääränä päivänä. Kuitenkin minun oli pakko mennä kertomaan virheestäni silloiselle toimitusjohtajalle. Hän katsoi minua silmät pyöreinä eikä uskonut, että minä olisin tehnyt virheen”, Görel nauraa.

”Arlalla oli aina hyvä työskennellä ja tuottajien kanssa oli upeaa. Olen iloinen kuullessani, että työyhteisö on edelleen suvaitsevainen ja sallii kokeilevan kulttuurin ja myös virheet”

Molemmat katsovat nyökytellen toisiaan ja ovat samaa mieltä siitä, että virheet pitää aina muistaa myöntää.

”Virheet pitää myöntää ja niitä pitää olla lupa tehdä. Neuvomaan en kuitenkaan näissä asioissa uusia tekijöitä ryhdy, sen verran minulla vielä päässä on järkeä”, Matti naurahtaa.

Liikuntaa ”Niin kauan kuin sielu sietää”

Matti ja Görel ovat molemmat aktiivisia liikkujia. Matti kilpailee yleisurheilussa mm. keihäänheitossa, kiekossa ja moukarissa. Ensi vuonna hän kisaa ensimmäistä kertaa 85-vuotiaiden sarjassa. Hän nosti tilaisuudessa pitämässään puheessaan esille liikunnan merkityksen erityisesti vanhemmalla iällä ja kertoi tavanneensa Puolassa keväällä järjestetyissä yleisurheilukilpailuissa 104-vuotiaan yleisurheilijan.

”Hän osallistui kolmeen lajiin. Ei ollut muita siinä sarjassa”, Matti letkauttaa.

Molemmat kertovat harrastavansa liikuntaa niin kauan kuin sielu sietää. Görelin elämään on työn tilalle tullut liikunta, kuorolaulu ja koirat.

”Vesijumpassa tulee tällä hetkellä käytyä kerran viikossa, mutta päivittäin on käytävä lenkillä metsässä”, hän kertoo.

Görel ja Matti ovat molemmat kiitollisia, että Arla muistaa vanhoja työntekijöitään.

”Se on hienoa, että Suomesta löytyy firma, joka muistaa entisiä työntekijöitä jouluna, ei niitä kovin montaa ole. Tätä tapaa ei saa missään nimessä lopettaa, pomolle kiitokset”, Matti hehkuttaa.