Linssikeitto

Linssikeitto

35 minuuttia
Tässä on täyteläinen ja lämmittävä linssikeitto, jonka voit valmistaa hetkessä! Tässä yksinkertaisessa kasvisruokareseptissä käytetään punaisia linssejä ja smetanaa, jotka maustetaan paprikalla ja chilillä. Tarjoile linssikeitto tuoreen leivän kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/linssikeitto/

Tee näin:

Linssikeitto
  • Aloita valmistamaan linssikeitto käsittelemällä ensiksi linssit. Huuhdo linssit hyvin ja valuta ne siivilässä. Paista valuneet linssit ja sipuli-valkosipulisilppu rasvassa kattilassa.
  • Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, kasvisliemi, suola ja pippuri. Anna kiehua noin 5 minuuttia kannen alla.
  • Halkaise chili, ja poista siemenet, jos haluat miedomman chilin maun. Hienonna chili. Mausta linssikeitto lisäämällä chilit kattilaan.
  • Leikkaa paprikat kuutioiksi ja sekoita ne linssikeiton joukkoon. Lisää crème fraîche ja anna kiehua vielä noin 5 minuuttia.
  • Mausta linssikeitto hyvin pestyn sitruunan kuoriraasteella ja mehulla.
  • Tarjoile valmis linssikeitto tuoreen leivän ja hummuksen kanssa.
Valmis!

Ainekset

Linssikeitto
Punaisia linssejä
2½ dl
Punasipuli hienonnettuna
2
Valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
Inkivääriä
2 rkl
Paseerattua tomaattia (n. 400g)
1 tlk
Kasvisfondeja
8 dl
Suolaa
½ tl
Mustapippurirouhetta
½ tl
Punainen chili
1
Keltaista paprika
2
200 g
Sitruunankuori ja mehu
½
Lisää herkullisia ideoita
Hummus juustolla
20 minuuttia
Hummus juustolla
(3)

Linssikeittoja on yhtä monta erilaista kuin on linssejäkin. Halkaistut punaiset, kokonaiset vihreät, ruskeat, ranskalaiset Puy-linssit tai kiinteät, mustat, belugalinssit - niillä kaikilla on erilainen maku ja rakenne. Ja ne ovat kaikki herkullisia.

Klassinen kasvisruokavalio tai pääruoka

Linssit ovat monipuolisia ja nopeita valmistaa. On hyvä pitää aina pussi käsillä hätätilanteita varten. Esimerkiksi: kun lihaa syövä vieras saapuu paikalle odottamattoman vieraan kanssa, joka osoittautuukin kasvissyöjäksi! Kyllä, linssit ovat niin helppoja. Voit keittää annoksen ja saada silti loputkin illallisesta pöytään ajoissa.

Vahtelua linssikeittoon mausteilla

Jokaisella kulttuurilla on oma näkemyksensä linssikeitosta. Italiassa se maustetaan usein pancetta- ja naudanlihaliemellä tai makealla italialaisella makkaralla. Marokkolaista makua saat lisäämällä jauhettua inkivääriä, korianteria, kumiinia, paprikaa, chilijauhetta ja kanelia. Intialaisessa dalissa käytetään usein asafoetidaa, sarviapilaa ja kurkumaa. Ja muista: jotkut yksinkertaisimmista linssikeitoista ovat kaikkein maukkaimpia. Kuullotetut sipulit ja valkosipulit, tomaatti ja paljon timjamia tekevät herkullisen punaisen linssikeiton. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja purista sitruunaa sekaan ennen tarjoilua.

Pitäisikö linssejä liottaa ennen keiton valmistamista?

Linssejä ei tarvitse liottaa. Ne kypsyvät lähes aina 30 minuutissa tai lyhyemmässä ajassa. Linssit on kuitenkin huuhdeltava, kunnes vesi on kirkasta. Linssejä on myös syytä hieman perata ennen käyttöä, sillä muuten keittoon saattaa joutua mukaan pieniä kiviä.

Voiko linssejä keittää liikaa keitossa?

Se on makuasia. Jos haluat kermaista linssikeittoa, aloita halkaistuista punaisista linsseistä ja keitä niitä, kunnes ne hajoavat. Jos haluat enemmän rakennetta ja purevuutta, valitse mustat belugalinssit ja lopeta niiden hauduttaminen, kun ne ovat pehmeitä, mutta säilyttävät kuitenkin muotonsa.

Kuinka kauan linssikeitto säilyy pakastimessa?

Yleissääntönä on, että linssikeitto säilyy pakastimessa enintään kuusi kuukautta, riippuen siitä, mitä ainesosia lisäät keiton joukkoon. Sipulit, valkosipulit, porkkanat, palsternakat ja selleri pakastuvat hyvin keitossa. Perunat eivät kuitenkaan säily, sillä ne hajoavat sulatettaessa.

Miksi linssikeittoni on rakeista?

Alikypsät linssit ovat suurin syyllinen rakeiseen keittoon, varsinkin jos sekoitat ainekset ja haluat tasaisemman, kermaisemman koostumuksen. Tässä tapauksessa hieman ylikypsät linssit toimivat parhaiten. Meidän reseptillämme valmistuu sattumaisempi keitto, jossa on paljon erilaisia koostumuksia ja makuja, joten voit kokeilla linssien kypsyyttä, kunnes löydät perheellesi sopivan koostumuksen.