Punajuurisosekeittoa ja raejuustoa

Punajuurisosekeittoa ja raejuustoa

20 minuuttia
Punajuurisosekeitto on epätavallisen nopea ja kevyt keitto, jossa on paljon väriä ja makua. Voit halutessasi korvata punajuuren jollain muulla juureksella tai sekoittaa eri lajikkeita keskenään.
https://www.arla.fi/reseptit/punajuurisosekeittoa-ja-raejuustoa/

Tee näin:

Punajuurisosekeitto
  • Kuori punajuuri ja sipuli ja leikkaa ne viipaleiksi tai paloiksi.
  • Soseuta ne pienissä erissä tehosekoittimessa.
  • Kaada kattilaan, lisää vesi ja murenna joukkoon liemikuutiot. Keitä keittoa noin 5 minuuttia.
  • Kaada joukkoon kerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmis!

Punajuurisosekeitto Q&A

Mikä maku sopii yhteen punajuuren kanssa?
Vuohenjuustosta, sokeroidusta saksanpähkinästä ja omenasta fenkoliin, rucolaan ja appelsiiniin - makuyhdistelmävaihtoehtoja on loputtomasti. Myös tumma suklaa ja kahvi sopivat yllättävän hyvin yhteen punajuuren luonnollisen maanläheisyyden ja makeuden kanssa.
Maistuuko punajuurisosekeitto paremmalta seuraavana päivänä?
Useimmat paksummat keitot, maistuvat paremmilta seuraavana päivänä. Aika antaa makujen sekoittua ja sulautua toisiinsa, jolloin lopputulos on harmonisempi.
Miten punajuurisosekeitto sakeutetaan?
Voit joko lisätä lisää sekoitettua punajuurta tai hauduttaa keittoa pidempään liedellä, jotta se vähenee entisestään.
Miten tehdä punajuurisosekeitosta vähemmän hapanta?
Aito borssikeiton kaltainen punajuurisosekeitto on aina hapanta. Itse asiassa se on yksi ruokalajin tunnusomaisimmista mauista. Jos maku on liian voimakas, voit lisätä pieniä määriä sokeria, kunnes saavutat täydellisen tasapainon, tai pientä ripaus ruokasoodaa. Reseptistä riippuen voit myös vähentää happamien ainesosien määrää.
Mitä tehdä kokkailussa syntyneille punajuuritahroille?
Kuten useimmissa asioissa elämässä, ennaltaehkäisy on aina parempi kuin hoito. Kun työskentelet punajuuren kanssa - joka värjää luonnostaan helposti erityisesti pinnat ja kädet - käytä käsineitä ja huuhtele tai pese kaikki välineet pian niiden käytön jälkeen. Onneksi tahrojen poistaminen on suhteellisen helppoa. Pinnoille voi ripotella karkeaa suolaa ja hieroa puolikkaan sitruunan kanssa. Myös ruokasoodaa ja vettä sisältävä tahna palauttaa kädet punajuurta edeltävään loistoonsa.

Ainekset

Punajuurisosekeitto
Tuoretta punajuurta, n. 750 g
5
Sipuli
1
Vettä
7½ dl
Kasvisfondi tai kanaliemikuutio
1
15 % ruokakermaa
2½ dl
Suolaa
1 ripaus
Mustapippuria
1 ripaus
Tarjoiluun
250 g
Ruohosipulia hienonnettuna
5 rkl