Panzanella

Panzanella

45 minuuttia
Panzanella on italialainen tomaatti-leipäsalaatti. Tässä reseptissä panzanella saa makua uunissa paistettavasta chilijuustosta. Kokeile helppoa reseptiä!
https://www.arla.fi/reseptit/panzanella/

Tee näin:

Panzanella
  • Aloita panzanella salaatin valmistamisesta. Leikkaa ciabatta-leivästä karkeita paloja ja kaada kulhoon. Kaada päälle etikkaa ja sekoita hyvin. Anna vetäytyä 30 minuuttia.
  • Puolita tomaatit. Huuhtele ja pilko kurkku. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi sipuli. Silppua paprika. Hienonna lehtipersilja ja basilika karkeasti.
  • Sekoita kaikki kasvikset, kapris ja oliiviöljy leivän palojen kanssa. Mausta sormisuolalla.
  • Valmista lopuksi chilijuusto. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa Apetina-juustopala neljään osaan ja laita pieneen voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle chilihiutaleita ja lisää vähän oliiviöljyä. Kypsennä chilijuusto uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Lisää chilijuusto salaattiin.
  • Tarjoile panzanella sellaisenaan lounaaksi, grilliruoan kanssa tai brunssilla.
Valmis!

Panzanella Q&A

Minkä kanssa tarjoilla panzanellaa?
Panzanella tarjoillaan perinteisesti sellaisenaan, kevyenä ja virkistävänä ateriana kuumana kesäpäivänä. Mikään ei kuitenkaan estä sinua tarjoamasta panzanellaa vaikkapa kylmien lihapalojen kanssa, kuten italialaisen antipastolautasen kanssa. Tai mikset lisäisi panzanellaan pähkinöitä, kanaa tai papuja, jolloin siitä tulisi runsas ja täyttävä ateria? Grillattu portobellosieni tai munakoiso ovat myös hyviä lisiä tähän salaattiin.
Mistä tulee nimi panzanella?
Kuten monien perinteisten ruokien kohdalla, myös panzanellan nimen tarkka alkuperä on epävarma. Ensimmäinen osa, pan, viittaa todennäköisesti leipään. Joidenkin mukaan zanella viittaa syvään astiaan tai kulhoon, jossa liotettu leipä ja vihannekset tarjoillaan.
Mistä talvinen panzanella on tehty?
Talvipanzanella on versio panzanellasta, jossa käytetään tomaattien sijasta talvivihanneksia. Butternut-kurpitsa, ruusukaalit ja bataatit sopivat talvipanzanellaan paahdettuina. Paahdettu leipä, punasipuli, yrtit ja vinaigrette lisäävät sitten täyteläisen salaatin tunnelmallisiin syys- ja talvipäiviin.

Ainekset

Panzanella
Ciabatta
1
Punaviinietikkaa
2 rkl
Kirsikkatomaatteja
250 g
Kurkku
1
Valkosipulinkynttä
2
Punasipuli
1
Grillattua paprika öljyssä, valutettu
200 g
Tuoretta lehtipersiljaa
1 ruukku
Tuoretta basilikaa
1 ruukku
Kaprista
2 rkl
Oliiviöljyä
½ dl
Sormisuola
Chilijuusto
200 g
Chilihiutale
½ tl
Oliiviöljyä
Lisää herkullisia ideoita
Nizzansalaatti
25 minuuttia
Nizzansalaatti
(1)
Mansikka-juustosalaatti
15 minuuttia
Mansikka-juustosalaatti
(3)

Panzanella: Toscanan makua

Panzanella on vaatimaton mutta erittäin virkistävä salaatti lämpimiin kesäpäiviin. Tämä toscanalainen erikoisuus on helppo valmistaa ja vielä helpompi arvostaa.

Panzanella-salaatin alkuperä

Panzanella on italialainen leipäsalaatti, joka on suosittu etenkin Toscanassa ja koko Keski-Italiassa. Se juontaa juurensa ainakin 1300-luvulle, jolloin kuivaus oli yleinen tapa säilyttää leipää. Kuivattua leipää liotettiin vedessä ja etikassa, puristettiin ylimääräisen kosteuden poistamiseksi ja sekoitettiin puutarhan tuoreisiin vihanneksiin. Nykyään kypsät tomaatit ovat tärkeä ainesosa panzanellassa. Mutta aina 1900-luvulle asti tämä salaatti perustui pääasiassa sipuliin.

Erilaisia herkullisia panzanella-variaatioita

Panzanella voi olla niin yksinkertainen tai monimutkainen ruokalaji kuin itse vain haluat. Leipä voidaan paahtaa oliiviöljyssä uunissa tai pannulla. Mukaan voi laittaa erilaisia yrttejä, kuten minttua, timjamia ja basilikaa. Perinteiset italialaiset juustot, kuten mozzarella ja parmesaani, voivat lisätä rakennetta ja makua. Tietenkin kaikki haluamasi kasvikset ovat tervetulleita, kuten paprikat, selleri tai ohuiksi viipaloitu fenkoli. Voit myös kokeilla tomaattien paahtamista uunissa, varsinkin jos tomaattikausi ei ole parhaimmillaan. Kokeile lopuksi lisätä panzanellaan borlottipapuja, valkoisia papuja tai kikherneitä.

Hyödyllisiä säilytysvinkkejä myöhempää kulutusta varten

Panzanella ei säily hyvin jääkaapissa. Voit kuitenkin tehdä panzanellan pari tuntia etukäteen ja antaa sen olla jääkaapin viileällä kasvisosastolla. Muista ottaa salaatti pois jääkaapista vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua. Jos valmistat panzanellan tarjoiltavaksi useita tunteja etukäteen, odottele maustamisen kanssa ja lisää etikka ja öljy vasta juuri ennen tarjoilua.